Skip to the content

Belgische Limosa-aangifte: nieuwe vermeldingen

Deze verplichte melding, die ‘Limosa’ werd gedoopt, dient al jaren via een webapplicatie te gebeuren. Ingevolge nieuwe Europese regelgeving moet de Limosa-aangifte vanaf 1 oktober 2017 bijkomende vermeldingen bevatten bij detachering van werknemers naar België. De belangrijkste nieuwigheden betreffen:

  • de verplichting voor de buitenlandse werkgever om een ‘verbindingspersoon’ aan te duiden;
    • de verbindingspersoon, een natuurlijk persoon, verzekert (voor rekening van de werkgever) de nodige contacten met de controle-ambtenaren. In dit kader kan de verbindingspersoon ook worden benaderd door de betrokken ambtenaren om elk sociaal document of advies te bezorgen of in ontvangst te nemen dat betrekking heeft op de tewerkstelling van de werknemers die zijn gedetacheerd naar België. Indien de buitenlandse werkgever geen verbindingspersoon aanduidt, kan hij hiervoor worden gesanctioneerd met een strafrechtelijke geldboete (tot € 4.000) of een administratieve geldboete (tot € 2.000);
  • vermelding in de Limosa-aangifte:
    • van de aard van de diensten die in België worden uitgevoerd;
    • van het erkenningsnummer van het buitenlandse uitzendbureau (in het geval van uitzendarbeid);
    • of de gedetacheerde arbeiders in de zendstaat vergelijkbare voordelen genieten met de getrouwheidszegels en de weerverletzegels binnen het Paritair Comité 124 (voor de bouwsector).

 

Connect with us


Thomas Zwaenepoel
Partner

Corporate Tax
Brussels

Share this

Tags


Related articles